Close MenuOpen Menu
Uncategorized

40 év felettiek álláskeresése

Ma már nagyon más az élet – mondhatják joggal a 40-en túliak, hiszen megéltek egy rendszerváltást és ők még az előző rendszer szabályai és elvárásai szerint tanulták ki szakmájukat. A legtöbben abban az időben mit is választottak volna, vegyészmérnök, gépészmérnök… hiszen a vas és acél országaként virágoztunk. Egy munkáltatónál ledolgozni az életet és a munkanélküliséget saját hibánknak betudni teljesen normális életszemléletnek számított.
A hirtelen változásokat az idősebbek nehezen követték. A munkáltatókban előítéletek alakultak, mint nem tudnak nyelveket, nem elég dinamikusak, nem értenek az új technikákhoz és magasabb fizetést is kérnek, mint fiatalabb versenytársaik.
Az idősebb generációnak egy lehetősége maradt. Bebizonyítani, hogy az előítéletek hamisak. Újra tanulni és megmutatni, hogy rugalmasak és dinamikusak. Az állam az idősebbek elhelyezkedését, a munkaadók számára nyújtott társadalombiztosítási és járulékkedvezmények biztosításával próbálja segíteni.
Ennek ellenére az elhelyezkedés nehéz, hiszen az állások zömére nagy a túljelentkezés. Talán Madách Imre: Ember tragédiájának egyik szállóigéje illik ide legjobban végszónak: „Ember, küzdj és bízva bízzál”