Close MenuOpen Menu
Uncategorized

Légy gyakornok, és tapasztalj: De hogyan?

Manapság nagyon nehéz jó gyakornoki helyet találni. Sok lehetőség van, de ez nem zárja ki a minőség fontosságát. Csak akkor tudunk jól elhelyezkedni a későbbiekben, ha megfelelő alapot kapunk az adott szakmában. Sokféle hely létezik, amik lehetőséget adnak arra, hogy tanuljuk, és gyakorolhassuk a szakmát. A gyakornokság elengedhetetlen ahhoz, hogy jó szakember legyen belőlünk, hiszen ez az időszak enged bepillantást a szakmába, és kézzel fogható, szemmel látható tapasztalatokat szerezhetünk.

Ha a lehetőség adott, meg kell vizsgálni, hogy milyen a minősége. Minőség alatt azt kell érteni, hogy mennyire felszerelt az adott hely, és milyen emberek dolgoznak ott, hiszen tőlük fogunk tanulni. A magasfokú felszereltség azért fontos, mert nem mindegy milyen eszközökkel, vagy milyen számítógépekkel fogunk dolgozni. Minél modernebb annál jobb, mert ha az adott hely halad a korral, akkor a korabeli eszközök kezelését megtanulva könnyebb lesz a további fejlődés, és könnyebb lesz beilleszkedni az elkövetkezendő munkahelyen.

A gyakornokság is egy munka, de nem teljesmunkaidős és bejelentett. Az, hogy a gyakorlatunkat az adott gyakorlati helyen töltjük, nem jelenti, hogy ott is dolgozunk. Vannak helyek, ahol minimális pénzt kapunk érte, de nem fizetés. A tanulók azért gyakornokoskodnak, hogy tanuljanak és személyesen is megtapasztalják az adott szakmának mind az előnyeit, és mind a hátrányait. A későbbiekben, ha esetleg a hallgató kiemelkedően jól teljesítette a gyakorlatát, és jól segítette az ott dolgozó emberek munkáját, akkor a későbbiekben akár fel is ajánlhatják neki, hogy maradjon ott, és dolgozon az adott helyen.

Az elméleti tudás elengedhetetlen a gyakorlati tudás elkezdéséhez. Az elméleti tudás alapozza meg azt, hogy a gyakorlaton hogy teljesítünk, és az egész szakmát nem tudnánk teljesíteni nélküle. De ez ugyanúgy igaz fordítva is. Az, hogy valaki mindent tud, amit a könyvekből megtanult, az nem jelenti azt, hogy már nem kell gyakornoknak mennie. Az elméleti tudással elsajátítjuk magát a tanulnivalókat, de csak akkor tudunk érvényesülni majd a munkahelyünkön, ha megtanulunk érvényesülni a gyakorlati helyünkön. Ha a gyakorlati helyünkön ez sikerül, akkor már sokkal könnyebb lesz a jövőben a munkahelyünkön is. Ehhez az kell, hogy gyakornokként rendkívül odafigyeljünk, minden alkalommal járjunk be a munkahelyre, és hallgassuk meg mit mondanak az ott dolgozók, és a szakmabeliek. Gyakornokként már kapunk egy alap tapasztalatot, és egy alap tudást. Ha a gyakorlati és tapasztalati alap tudásunk ráépül az elméletire, akkor lesz teljes az egész képzésünk.

Ahhoz, hogy találjunk egy jó gyakorlati helyet, ahhoz nagyon körültekintőeknek, és türelmesnek kell lennünk. Nem szabad feladni, ha egy adott helyre nem vesznek fel, de kellő kitartással megtalálhatjuk a számunkra megfelelő helyet.